Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2011

Φέτος θα ντυθούμε δεκαδικοί!

Τρελά αποκριάτικα πάρτι διοργανώνονται στη χώρα των αριθμών! Δεν τους νοιάζει που οι Απόκριες αργούν: εκείνοι ντύνονται, στολίζονται και τρέχουν με τα φιλαράκια τους από σπίτι σε σπίτι...

Φέτος οι φυσικοί αριθμοί και τα κλάσματα θα ντυθούν δεκαδικοί! Οι σχετικές στο­λές εί­ναι πολύ της μόδας και, όπως πληροφορούμαστε, τα ειδικά καταστήματα δεν προ­λα­βαί­­νουν τις παραγγελίες. Το ΠΟΔήΛΑΤΟ παρουσιάζει στο παρακάτω ρεπορτάζ αυ­τές τις με­ταμορφώσεις.


 Α  Οι φυσικοί αριθμοί γίνονται δεκαδικοί!

Όταν έχουμε ολόκληρους (δηλαδή ακέραιους) αριθμούς, μπορούμε να τους κάνουμε δε­κα­δι­κούς σημειώνοντας μηδέν δεκαδικά ψηφία. Παραδείγματα:

9 = 9,0 = 9,00 = 9,000

875 = 875,0 = 875,00 = 875,000


 Β  Τα κλάσματα γίνονται δεκαδικοί!

Κάθε κλάσμα είναι μια διαίρεση ανάμεσα στον αριθμητή και τον παρονομαστή. Για πα­ρά­­δειγ­μα, τα 3/4 δηλώνουν τη διαίρεση 3 : 4.

Αν πραγματοποιήσουμε τη διαίρεση, το κλάσμα
μεταμορφώνεται στον δεκαδικό 0,75!

Με τα δεκαδικά κλάσματα (όσα έχουν παρονομαστή το 10, το 100, το 1.000 κτλ.) τα πράγματα είναι πιο εύκολα.


Δε χρειάζεται ούτε τη διαίρεση να κάνουμε: γράφουμε τα ψηφία του αριθμητή και ση­μει­­ώ­νου­με με την υποδιαστολή ό,τι μας δείχνει ο παρονομαστής. Αν είναι το 10, χω­ρί­ζου­με δέκατα· αν είναι το 100, χωρίζουμε εκατοστά κ.ο.κ.ΕΙΚΟΝΕΣ: Μαθηματικά ΣΤ' τάξης, podilato98.blogspot.gr


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: κόμικς-σκίτσα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.