14 Ιουλ 2011

Τα γουρούνια

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ
Ιούλιος 2011

Τα γουρούνια είναι πολύ φιλικά ζώα και η ευφυΐα τους συγκρίνεται με εκείνη των πιθήκων. Τους αρέσει να παίζουν (κυρίως με μπάλες), να ακούν μουσική και να εξερευνούν το περιβάλλον με την αυξημένη όσφρηση που διαθέτουν.


Τα νεογέννητα γουρουνάκια μαθαίνουν να ανταποκρίνονται στη φωνή της μητέρας τους και εκείνες συνηθίζουν να τους τραγουδούν κατά τη διάρκεια του θηλασμού

Επίσης, σε αντίθεση με ό,τι πιστεύεται, αγαπούν την καθαριότητα, γι’ αυτό, όταν έχουν αρκετό χώρο, αποφεύγουν να λερώσουν το μέρος όπου τρώνε ή κοιμούνται. Ο λόγος που τους αρέσει να κυλιούνται στα λασπόνερα είναι ότι δε διαθέτουν λειτουργικούς ιδρωτοποιούς αδένες και κατά συνέπεια δεν ιδρώνουν. Για να διατηρούνται λοιπόν δροσερά, παίρνουν υγρασία από εξωτερικές πηγές.

Εξάλλου, η ανάγκη τους για νερό ήταν και ένας από τους λόγους που το χοιρινό αποκλείστηκε από τις διατροφικές συνήθειες των Εβραίων και των μουσουλμάνων. Η εκτροφή γουρουνιών στη Μέση Ανατολή ήταν —και παραμένει— πολύ πιο δαπανηρή από την εκτροφή προβάτων και βοοειδών, μια και τα γουρούνια έπρεπε να εφοδιάζονται με τεχνητή σκιά, πρόσθετο νερό για να δροσίζονται, και η διατροφή τους έπρεπε να συμπληρώνεται με δημητριακά (αν το γουρούνι τραφεί με γρασίδι ή οτιδήποτε περιέχει πολλή κυτταρίνη, χάνει βάρος). Για έναν νομαδικό λαό όπως οι Ισραηλίτες η εκτροφή γουρουνιών ήταν αδύνατη, εφόσον ήταν δύσκολο να τα προστατεύσουν από τη ζέστη και την έλλειψη νερού κατά τη διάρκεια των μακρινών περιπλανήσεών τους.


Από τις εφημερίδεςΖώα
ΠΗΓΗ: Ελευθεροτυπία (10.07.2011)
ΕΙΚΟΝΕΣ: shkaff.net, podilato98.blogspot.com (από coedu.usf.edu)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα